Sommige producten zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen en worden daarom vervoerd door koelvervoer met een koelwagen. De temperatuur van de gekoelde goederen wordt constant op peil gehouden tijdens het koelvervoer. Er zijn verschillende wagens beschikbaar voor koelvervoer. Bestelwagens, vrachtwagens als trekkeroplegger.

Temperaturen binnen het koelvervoer

Dagelijks wordt er over de hele wereld koelvervoer gedaan. Er bestaan verschillende transport bedrijven die deze optie van vervoer aanbieden. De temperatuur in de laadruimtes kunnen in de meeste wagen steeds een temperatuur aan tot -30°. Producten die koelvervoer nodig hebben zijn fruit, groenten, vis, vlees, vers bereide gerechten, hangend vlees, chocolade.

Voor het koelvervoer geldt een specifieke reglementering: de ATP keuring van een koelwagen bestemd voor internationaal transport. Dit reglement is gebaseerd op heet ATP akkoord, dat door 39 landen werd ondertekend. Dit legt normen op voor de bewaking van de koudeketen tussen producent en consument. Het bepaalt de minimale bewaartemperaturen en de technische voorschriften van de koelvoertuigen. De goedkeuring van de voertuigen gebeurt door het BIVV, dat het ATP certificaat aflevert.

Laadruimte moet geïsoleerd worden

Specifiek voor het koelvervoer is dat de laadruimte moet worden geïsoleerd. Daarnaast worden er koelgroepen voor positieve (4°C) of negatieve temperaturen geplaatst. De opbouw kan op twee manieren gebeuren, inbouw van een koelcel in een gesloten bestelwagen of opbouw van een koelkast op een chassis cabine. De dikte van de isolatie is afhankelijk van de gewenste binnentemperatuur.

Hierna kan je – wanneer je aan de juiste voorwaarden voldoet – met een gerust op de weg. Je weet wanneer je mogelijk wordt aangehouden je geen boete krijgt.

Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *