Als het gaat om zwembaden, zijn de kinderen de eerste om op te vrolijken. Badkleding, speelgoed en boeien worden snel georganiseerd zodat het plezier van dit moment alle nodige apparatuur heeft. Maar de waarheid is dat vrije tijd slechts een van de voordelen is van zwembaden voor kinderen.

Aquatische activiteiten in het algemeen zijn uiterst belangrijk voor hun ontwikkeling, gezien de fysieke en psychische gezondheid, maar ook om de zelfstandigheid en de socialisatie met andere mensen te stimuleren. Het is geen wonder dat veel artsen aangeven dat bijvoorbeeld zwemmen een aanvullende behandeling is tegen bepaalde ziekten.

Gezien dit alles zullen we het in dit artikel hebben over alle voordelen die een zwembad met waterspeeltuin biedt en laten zien waarom deze ruimte als zo democratisch wordt beschouwd.

Wateractiviteiten voor kinderen van alle leeftijden

Je hebt het mis als je denkt dat alleen oudere kinderen van het zwembad kunnen genieten. Baby’s vanaf zes maanden kunnen al deelnemen aan activiteiten die daarin worden ontwikkeld, mits ze worden begeleid door professionals, zodat ze zich goed kunnen oriënteren.

In deze gevallen is het doel om de nieuwsgierigheid en de hersenontwikkeling van het kind te stimuleren, daarom hebben de klassen altijd een speelser aspect, met behulp van kleurrijk speelgoed, met texturen en die geluiden maken.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat ouders hun baby’s in de klas begeleiden, wat essentieel is voor hen om meer vertrouwen te krijgen en geleidelijk aan hun onafhankelijkheid te werken.

Vanaf de leeftijd van drie jaar gaat het kind het zwembad in zonder zijn ouders en begint in feite oefeningen te doen om te leren zwemmen, maar nog steeds met een leukere aanpak.

Vanaf dat moment zijn de activiteiten gericht op de ontwikkeling van de spieren, het versterken van de bloedsomloop en de aërobe capaciteit, met voldoende moeilijkheidsgraden voor elke leeftijdsgroep.

Als ze bijvoorbeeld in de puberteit komen, is de vraag naar oefeningen veel groter met betrekking tot de motorische coördinatie en het ademhalingsvermogen.

voordelen zwemmen kinderen
Waterspeeltuin in zwembaden voor kinderen

De voordelen van zwembad met waterspeeltuin voor kinderen


De voordelen van zwembaden voor kinderen hebben allemaal te maken met de vrijheid die oefeningen in het water bieden. Op deze manier wordt gewerkt aan het hart- en vaatstelsel en het motorische systeem, zodat de bloedsomloop efficiënter wordt, de spieren sterker en de ademhaling ritmischer. Daarnaast kunnen we ook voordelen noemen:

– Verbranding van overtollig vet, door verminderde hartslag en stimulering van de bloedsomloop;

– Het versterkt de spieren van de borstkaswand en de elasticiteit van de longen, waardoor deze een grotere hoeveelheid zuurstof absorberen en daardoor beter kunnen ademen;

– Versterkt de spieren en gewrichten;

– Vermindert de kans op enig letsel, omdat water de impact van bewegingen vermindert;

– Het ontwikkelt zelfvertrouwen en onafhankelijkheid en bevordert de ontspanning bij kinderen door de speelse aanpak in dit stadium;

– Bestrijdt stress en werkt op concentratie;

– Verbetert de motorische coördinatie en activeert het geheugen.

En er is meer! In het geval van kinderen met een beperkte mobiliteit zijn aquatische activiteiten een manier om hun fysieke potentieel te vergroten, hun zelfbeeld te verbeteren en een grotere sociale integratie te bewerkstelligen.

In het geval van autistische kinderen kunnen zwembadoefeningen hen ook helpen om de temporele ruimte te organiseren en hun sociale kant te bewerken, wat hun grootste moeilijkheden zijn.

Bron: www.reizenxpert.nl

Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *