Iedereen weet dat kinderen gek zijn op water. Een plas of een andere ondiepe plaats met water oefent een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Spelen met water spelen is een hoofdbestanddeel van de voor- en naschoolse activiteiten. Maar uw kind kan ook thuis met water spelen, er is niet veel voor nodig; een emmer, een opblaaszwembadje. Maar wat geeft water als speelelement aan uw kind?
Spelen met water kan zowel fijne en grove motorische vaardigheden verbeteren. De zomer, bijvoorbeeld, is een ideale tijd om te rennen, springen en dansen onder een tuinsproeier. Een wat groter broer of zus met een tuinslang leert een kind gebruik te maken van de grovere motoriek om het water te ontwijken. Ook binnen, in de badkuip, kan een kind spelenderwijs leren omgaan met sponzen, de douchekop en kranen. Dus ook andere vaardigheden komen aan bod.
Wanneer een kind met leeftijdsgenoten in of bij het water speelt zullen al snel rijke fantasieverhalen ontstaan. Zeerovers worden bedacht en zeeslagen worden nagespeeld en de fantasie van de wat kleinere kinderen ontwikkelt zich zo razendsnel.
Waarom loopt water uit een emmer met een gat erin? Waarom blijven bepaalde materialen, zoals droge sponzen of bad-eendjes drijven, terwijl anderen zinken? Ja, zelfs de natuurkunde komt aan bod met water speelelementen.
Spelen met water is een perfecte gelegenheid om verantwoordelijkheid te leren. Het kan een knoeiboel worden, en het is bijna onmogelijk dat elke druppel water blijft waar hij is. Daarmee kan een kind leren om te gaan met verantwoordelijkheden. Knoeien met water is leuk, maar het moet allemaal wel weer opgeruimd worden.